Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 579 of /home/deb29596/domains/cloudfocus.nl/public_html/includes/menu.inc).

Zoeken buiten de bubbel

5 Mar 2015

Zoekmachines worden steeds intelligenter en weten steeds beter wat de intentie is van jouw zoekopdracht. Zo wordt rekening gehouden met je locatie, tijdstip en je zoekgeschiedenis. Een zoekmachine houdt dus rekening met de bubbel die jij als gebruiker onbedoeld om je heen hebt gecreëerd. Deze Ted talk van Eli Pariser geeft een mooi beeld van wat ik hier bedoel.

Bijvoorbeeld, als ik op mijn mobiel zoek op "restaurant" krijg ik de restaurants in de buurt als eerste. Prima natuurlijk, want ik geef verder geen details over locatie of tijdstip en krijg daarmee de meest relevante resultaten. Er worden echter alleen de restaurants getoond met een goede waardering en met een menukaart die aansluit bij de restaurants die ik eerder bezocht. Wat nu als ik op zoek ben naar een unieke ervaring, een plek die nog niet ontdekt is en een ik wil nieuwe smaken ontdekken? Daar gaat Google mij niet aan helpen.

Hieronder een aantal praktische tips om de bubbel weer wat groter te maken.

Zoekgeschiedenis ontwijken

Zoekmachines creëren in de loop van de tijd een profiel van jouw surfgedrag en proberen daarmee zoveel mogelijk relevante zoekresultaten te tonen. Dat is echter niet altijd wenselijk. Er zijn een aantal opties om je zoekgeschiedenis te ontwijken, maar het zal nooit helemaal lukken.

Google account

De belangrijkste methode is uiloggen uit je Google account. Zelf ben ik vrijwel altijd ingelogd met één van mijn accounts, zeker als ik op mijn mobiel iets zoek. In je profiel staat je volledige zoekgeschiedenis voor zover Google dat kan volgen.

Privé venster

Je kunt er voor kiezen om in een privé venster van je browser te zoeken. Je bent dan niet ingelogd en eventuele cookies die zijn achtergebleven in je browser worden niet gebruikt. Zo heeft de zoekmachine nog  minder informatie tot z'n beschikking om jouw te targetten.

IP adres

Als je nog minder wil delen, kun moet je via zogenaamde "proxy websites" aan de slag. Daarmee gebruik je computernetwerken die jouw IP-adres en geschiedenis niet doorgeven aan de zoekmachine. Probeer het maar eens met één van deze proxy websites.

Locatieinstellingen aanpassen

 Op je mobiel kun je er voor kiezen om je locatie te delen met Google. Zeker op apparaten met Android is het de moeite waard om deze aan te hebben staan voor bijvoorbeeld Google Now. Voor een zoekopdracht waarbij je geen locatiegegevens wil delen, moet je deze uitzetten. Het uitzetten is echter niet genoeg om volledig locatieloos online te kunnen zoeken. Google zoekt altijd de locatie op basis van het ip-adres of het mobiele netwerk (bijvoorbeeld 4G) waar je bent. De laatste is overigens ook meteen de meest accurate en is niet te verbergen voor zover ik weet.

Zoekopdrachten met details

Om zo min mogelijk last te hebben van je eigen bubbel kun je ook denken aan het toevoegen van gedetailleerde zoektermen over locatie of, in het geval van een restaurant, de smaak waar je naar op zoek bent. De paradox is echter dat je af en toe juist verrast wil worden en uit je bubbel wil stappen zonder dat je daar zelf opdracht voor geeft. Want hoe klein is de wereld als je alleen je eigen gedachten en leefomgeving nog maar hebt?