Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 579 of /home/deb29596/domains/cloudfocus.nl/public_html/includes/menu.inc).

25 procent van je bezoek in Google Analytics is spam

27 May 2015

Het afgelopen jaar is een probleem gegroeid voor gebruikers van Google Analytics. Referral spammers hebben een manier gevonden om site beheerders te irriteren door je website door robots te bezoeken (crawlen?). Bij mijn eigen websites heb ik gemerkt dat het percentage "bezoeken" door spambots kan oplopen tot meer dan 25% van het totaal. Dat is onacceptabel, vooral voor beheerders van E-commerce websites. Data-driven organisaties moeten geen rekening hoeven houden met deze referral spam.

Google biedt geen oplossing

Google biedt voorlopig zelf geen oplossing door de spammers bijvoorbeeld te blokkeren in de Analytics reports. Op diverse blogs wordt geschreven over oplossingen, maar geen ervan biedt een sluitende oplossing. Vaak moet er in de .htaccess file op de server worden geknoeid met regels voor het blokkeren van de domeinen waar het om gaat. Of er moeten in Google Analytics filters worden ingesteld. Beide oplossingen bieden geen volledige oplossing omdat er nog steeds spamdata wordt weergegeven. Het is een zeer bewerkelijke hobby om deze filters bij te houden.

Bruikbaar advies

Ook ik heb geen sluitende oplossing. Maar ik denk dat het handiger is om een Custom Segment toe te voegen die standaard aan staat in rapportages/dashboards. Het is eenvoudig om een segment toe te voegen en de inhoud ervan te beheren.

Stap 1.
Kies een willekeurig rapport in Google Analytics

Stap 2.
Klik op 'Segment toevoegen', een venster opent met standaard segmenten

Stap 3.
Klik op 'Nieuw segment'

Stap 4.
Geef het segment een naam, bijvoorbeeld 'Minder referrer spam'

Stap 5.
Klik in het segmentvenster op de tab 'verkeersbronnen'

Stap 6.
Kies bij 'Bron' voor 'komt niet overeen met RegEx' en vul hier de reguliere expressie in.

Op deze website heb ik de reguliere expressie in gebruik zoals die hieronder staat
darodar|event-tracking|free-share|free-traffic|forum.topic|guardlink|webmaster-traffic

Hierin staat met pipes (|) gescheiden een lijst met termen die ik als spam domeinen zie. Dit is slechts het topje van de ijsberg maar zorgt op cloudfocus.com voor 25% minder refferal spam.

Doe er je voordeel mee!